Cząber to nie tylko ceniona przyprawa. Od wieków znane są jego właściwości lecznicze oraz profilaktyczne jeśli chodzi o bardzo różne i poważne choroby. Przede wszystkim przypisywano mu działanie przeciwbólowe. Zwalczać miał migreny, ale też wszelkiego typu bóle brzucha. Przy okazji miał działać na pozbycie się pasożytów układu pokarmowego, w tym także tych bytujących w jelitach. W medycynie ludowej cząber był znany jako… niezawodny lek na sklerozę. Nie wiadomo, ile w tym prawdy, w każdym razie cząber to sprawdzony lek o działaniu antybakteryjnym oraz przeciwbólowym. Jeśli chodzi o trawienie, działa też rozkurczowo, można więc stosować go w przypadkach kiedy normalnie zastosowalibyśmy lek typu nospa. Powinno się go dodawać do kapusty, ponieważ roślina ta hamuje proces fermentacji w jelitach, innymi słowy zapobiega przykrym gazom. Ogólnie rzecz biorąc jest to bardzo zdrowa i niedoceniona roślina.