Cząber ma wymagania co do wysadzania dosyć przeciętne, wystarczy mu nasłonecznione miejscem, dostarczaniem mu wystarczającej ilości wody i tym podobne. Pamiętajmy, że jest to roślina wywodząca się ciepłej Bułgarii, gdzie stanowi podstawę przyprawowej mieszanki czubrycy. Jeśli chodzi o zbiór, można go dokonywać zaraz po wzroście rośliny na odpowiednią wysokość i uzyskaniu liści. Zalecane jednak jest, aby poczekać ni tylko na pojawienie się liści, ale również na kwiaty. Roślinę można zbierać od okresu kwitnienia aż do zimy, kiedy rośliny giną. Cząber to bowiem roślina jednoroczna, która nie przetrwa zimy. Dlatego ostatnie zbiory przed mrozem muszą być całkowite, a zasuszone liście można przechowywać nawet do roku, tylko trzeba zadbać o to, aby znajdowały się w odpowiednich pojemnikach, to znaczy szczelnie zamkniętych i najlepiej nie dopuszczających światła. Cząber to nie tylko świetna przyprawa, ale i doskonałe lekarstwo na niestrawność. Można je stosować nawet kilka razy w miesiącu, wedle potrzeb.