Warzywa kojarzą nam się z roślinami które rosną na ziemi bądź też całkowicie w ziemi. Nie wyobrażamy sobie aby mogły rosnąć na krzakach bądź też długich pędach. Jednak istnieją warzywa, które z ziemią nie mają zbyt wiele wspólnego. Do warzyw tych zaliczają się warzywa strączkowe. Warzywa te rosną na różnego rodzaju pędach, które pną się w górę lub też wiją po ziemi. Są wymagające w uprawie, ale mają wiele zalet i są bardzo zdrowe. Dostarczają bardzo wiele substancji zdrowotnych do organizmu. Warzywa te przeważnie poddaje się obróbce termicznej, gdyż spożywanie ich samodzielnie nie jest zbyt dobre. Warzywa strączkowe to także warzywa, które bardzo często można przerobić na inne produkty. Z warzyw strączkowych uzyskuje się oleje czy też olejki. Wspaniale nadają się one jako dodatek do wielu sosów czy też jako produkt do konserwowania. Najpopularniejsze to warzywa strączkowe to fasola w bardzo wielu odmianach, bób czy też ciecierzyca czerwona i zielona, bardzo cenione warzywo przez wegetarian.