Uprawianie warzyw to jedna z podstaw gałęzi rolniczej. Warzywa uprawiane są na skalę całego świta, jednym z powodu jest to iż jest to bardzo ważny składnik naszego pożywienia. Warzywa muszą znajdować się w naszym codziennym posiłku, bo dostarczają bardzo wiele substancji odżywczych, czy witamin, które nie znajdują się w mięsie. Jedną z grup warzyw gdzie występują bogate złoża różnego rodzaju witamin i substancji odżywczych to warzywa liściowate. Warzywa te bardzo się charakteryzują i rosną na powierzchni ziemi. Bardzo rzadko zdarza się aby miały jadalny korzeń, bądź ten korzeń był większych rozmiarów. Warzywa liściowate, mają przeważnie jadalne liście zielone i rosną w skupiskach bądź też samodzielnie. Warzywa te są masowo uprawiane, ale także można spotkać je rosnące dziko. Są pożywieniem nie tylko dla człowieka ale także dla wielu zwierząt. Warzywa liściowate, są ogólnie łatwe w uprawie, padają jednak bardzo często ofiarą wielu plag owadów czy ślimaków. Atakowane przez te owady mogą być całkowicie zniszczone, szczególnie smaczne są młode liście tych warzyw. Warzywa liściowate są również smacznym pożywieniem zwierząt leśnych, które bardzo często wypuszczają się na pole rolnicze w celu poskubania świeżych liści. Warzywa liściowate mają bardo wiele witamin i składników odżywczych, są łatwe w uprawie i nie potrzebują specjalnie żyznych gleb. Do warzyw liściowatych zalicza się sałatę, cykorię sałatową, rzeżuchę czy szpinak.