Bazylia ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jest to zioło, które doskonale pasuje do każdej niemal potrawy. Włosi dodają ją do wszystkiego, od makaronu po pizzę. Bazylia doskonale pasuje do pomidorów, ogórków, grzybów, do potraw z roślin strączkowych, na przykład grochu. Bardzo łatwo można z niej przygotować masło ziołowe, które jest od zwykłego smaczniejsze i znacznie zdrowsze. Aby je przygotować wystarczy odrobina masła oraz świeża bazylia. Zioło należy pokroić na drobne kawałki. Można wymieszać z innymi ziołami kuchni śródziemnomorskiej, na przykład oregano czy tymianek, rozmaryn. Zamiast drobnego szatkowania można zmiksować w blenderze. Następnie dokładnie wymieszać zioła z masłem. Tak przygotowaną pastę należy spożyć w ciągu kilku dni. Nadaje się zarówno do kanapek jako ich baza (na chleb posmarowany taką masą wystarczy odrobina soli i pomidor czy ogórek i pyszna przekąska gotowa) lub jako swoisty substytut masła. Czyli można nim smarować chleb przed położeniem na niego głównej treści kanapki. Zioła wymieszane z innymi składnikami świetnie nadają się na masę do paluszków czy czipsów, którą można podać jako dodatek na każdej imprezie. Bazylię można dodać do każdej sałatki, a jej piękne liście będą doskonałą dekoracją każdego posiłku. Dodatkowo, w dawnych czasach z mieszanki bazylii z innymi ziołami sporządzano mieszanki, które zalewano wrzątkiem i w ten sposób sporządzony napar spożywano jako herbatę. Taka ziołowa herbatka z bazylią w składzie doskonale ponoć działała na wzmocnienie.