Ulubione potrawy

Ulubione potrawy

Ulubione potrawy

Jedzenie jest podstawą naszego życia i jego siłą napędową. Daje nam siłę i sprawia, że od razu jest nam lepiej. Każdy z nas z pewnością wie, że bez jedzenia nie dałoby się przeżyć dłużej niż kilka dni. Będąc głodnym wszystko nasz drażni, nie jesteśmy w stanie skupić się na niczym innym. Dobry i smaczny posiłek wprawia nas w dobre samopoczucie i pewnego rodzaju radość. A co to oznacza dobry posiłek? Wybór żywności zależy od naszych potrzeb i to my sami wiemy, na co w danym momencie mamy ochotę i co przyniesie nam dobry nastrój. Wszystko zależy od naszych upodobań kulinarnych i od naszego organizmu, który nam podpowiada, co chcemy zjeść. Jeśli chodzi o wybór jedzenia to w dzisiejszych czasach jest on ogromny i możemy sobie pozwolić na by jeść to, na co mamy ochotę. Półki sklepowe uginają się o przeróżnych gotowych już produktów i z pewnością każdy może znaleźć coś dla siebie. Potrawy z ziemniaków, makaronu, ryżu, cielęciny, wołowiny i inne, które zachwycają swym smakiem i zapachem.
Z grilla

Potrawy z grilla pokochali niemal wszyscy. W okresie letnim żaden weekend, impreza plenerowa nie może obejść się bez grilla. Co sprawia, że wszyscy tak uwielbiają przyrządzać, a co najważniejsze zajadać się potrawami z grilla? Grill w Polskich zwyczajach pojawił się tak naprawdę od niedawna, a już ma ogromne rzesze fanów. Niemal wszyscy młodzi i starsi ludzie uwielbiają potrawy z grilla. Moda na takie wspólne spędzanie weekendów na świeżym powietrzu przyszła do Polski oczywiście ze Stanów Zjednoczonych. Sezon grillowy rozpoczyna się już wtedy, kiedy stopnieją ostatnie lody i na zewnątrz zrobi się coraz cieplej i trwa bardzo długo, do momentu, kiedy nie pojawią się pierwsze przymrozki. Do przyrządzenia potraw z grilla nie potrzeba tak naprawdę dużo rzeczy, wystarczy tylko skrawek ziemi, porządny grill, rozpałka i oczywiście jedzenie. Wszystko zrządza się na świeżym powietrzu. Wczasy nad jeziorem, bądź nad jakąś wodą tak naprawdę nie mogą odbyć się bez grilla. Grill jest nieodłącznym elementem spędzania wolnego czasu, towarzyszy niemal każdej wyprawie. Trudno nie wyobrazić sobie w dzisiejszych czasach wyjazdu na działkę bez grilla i bez unoszącego się zapachu po okolicy. Grilla uwielbiają wszyscy i z pewnością większość z nas nie ma problemu z przygotowaniem potraw z grilla. A jeśli chodzi o menu to wybór jest naprawdę ogromny, od mięs, ryb, aż po różnego rodzaju warzywa. Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych i od tego, co w danej chwili mamy w lodówce, ponieważ na grilla można wrzucić niemal wszystko.
Z makaronu

Makaron z pewnością każdy zna i wie jak smakuje. Sam w sobie nie zachwyca swym smakiem, czy też zapachem. Jednak z odpowiednimi dodatkami można przyrządzić cos niesamowitego i może być on rozkoszą dla podniebienia. Każda gospodyni z pewnością może powiedzieć, że przyrządzanie potraw z makaronu jest najszybszą i najłatwiejszą czynnością na świecie. Wystarczy tylko garnek z wodą, odrobina soli i makaron jest już gotowy. Najważniejsze jest tylko to, aby nie przekroczyć czasu gotowania, ponieważ można go przegotować.
Fast-food

Fast-foody w dzisiejszych czasach są wymieniane jako najczęściej i najchętniej wybierane potrawy szczególnie przez dzieci i młodzież. Jednak, czy jest to powód do dumy? Wszyscy dietetycy i osoby zajmujące się badaniem żywności stwierdzi stanowczo, że nie. Fast-food jest to najbardziej niebezpieczna żywność, jaka pojawiła się od niedawna, bo kilkunastu lat na naszym rynku. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że jedzenie tego typu potraw jest niebezpieczne dla naszego zdrowia i organizmu. Ile negatywnych skutków przynosi Fast-food. Dzieci z pewnością nie wiedzą o tym. Jednak rodzice powinni zawracać baczniejszą uwagę na to, co jedzą ich dzieci, ponieważ za parę lat całe nasze społeczeństwo będzie walczyło z problemem otyłości. Nazwa Fast-food mówi już sama za siebie, że jest to szybkie jedzenie, a wiadomo, że to, co jest szybko przyrządzanie z pewnością nie jest jakościowo dobre. Fast ford jest to żywność przygotowana z półproduktów bardzo wysoko przetworzonych, tak, więc zupełnie pozbawionych wszelkiego rodzaju witamin i soli mineralnych. Regularne spożywanie tego typu produktów może mieć niestety katastrofalne skutki. A wszystko przez nadmiar tłuszczów, soli i innych składników, z których przyrządzane są tego typu potrawy. Większość ludzi z pewnością wie, że nadmiar tłuszczów prowadzi do wzrostu cholesterolu, a ten z kolei przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Tak, więc każdy z nas powinien wziąć to pod uwagę i ograniczyć spożywanie tego typu pokarmów, nawet, jeśli się do tego przyzwyczailiśmy i trudno jest nam się przestawić na inne jedzenie.
Wielkanocne

Tradycja polska nie zapomina również o potrawach Wielkanocnych, które przygotowywane są na śniadanie Wielkanocne. Różnorodność tych potraw jest ogromna i zmienia się z roku na rok. Jednak w żadnym domu z pewnością nie zabrakło w Wielkanoc potraw z jajek i mazurka. Są to najsłynniejsze potrawy i właśnie one kojarzą nam się z Wielkanocą. Wszystkie potrawy przyrządzane na Wielkanoc mają swoją symbolikę, która nigdy się nie zmieni. Dlatego też przyrządzając potrawy na ten dzień powinniśmy pamiętać o ich znaczeniu.
Wigilijne

Wigilia to bardzo piękny czas i trudno jest nam sobie wyobrazić ten szczególny wieczór bez pyszności i rozmaitości na stole. Tego wieczoru zbiera się cała rodzina, aby wspólnie podzielić się opłatkiem i zasiąść do stołu, by zajadać się różnymi potrawami specjalnie przygotowanymi na tę okazję. Każda gospodyni stara się, aby w ten wieczór domownicy czuli się jak na wyjątkowym posiłku. Każda potrawa ma swoje znaczenie i jest przygotowana w idealny sposób. Ważna jest również ilość tych potraw, których musi być dwanaście. I każda z tych dwunastu potraw, obowiązkowo musi być skosztowana przez domowników podczas wieczerzy wigilijnej. Z pewnością każdy człowiek wyczekuje tego jedynego w roku wieczoru, gdzie stój jest tak syto zastawiony i nie brakuje nam nim karpia, kapusty z grzybami, czy też barszczyku z uszkami. Wszystkie potrawy są bezmięsne i przygotowane zgodnie z polskim zwyczajem. Zapach, jaki unosi się od rana tego szczególnego i radosnego dnia pamiętamy na długo, aż do kolejnej wigilii.

Back To Top