Tymianek to niezwykle popularna roślina przyprawowa. Wywodzi się ze starożytnego Egiptu. Właściwości lecznicze to przede wszystkim przeciw bakteryjne. Stosowany w przeziębieniach w połączeniu z podbiałem ma właściwości wykrztuśne i pomaga zwalczyć kaszel i ból gardła. Jako przyprawa jest składnikiem wielu mieszanek w kuchni śródziemnomorskiej, w dużych ilościach spożywany we Włoszech, Francji, Hiszpanii czy Portugalii. Ma właściwości ułatwiające trawienie, nadaje potrawą wspaniały zapach i aromat. Tymianek często łączymy z oregano czy bazylią aby uzyskać charakterystyczny zapach włoskiej kuchni. Tak sporządzoną przyprawę można używać do dowolnych potraw, ale szczególnie do sosów pomidorowych, pizzy czy makaronu. Tymianek dawniej stosowany był jako ziele do parzenia herbatek, które spożywano w całym basenie Morza Śródziemnego na wzmocnienie ogólne organizmu. Choć badania nie potwierdzają takiego działania, do dziś bya w ten sposób postrzegany i podawany. Przede wszystkim znany jako roślina przyprawowa.