Banany to owoce, które rosną jedynie w tropikach. Toteż mają bardzo długą drogę na europejskie czy inne stoły północnych mieszkańców świata. Ważne jest aby banany były transportowane w stanie nie dojrzały. Taki transport gwarantuje iż banany nie zgniją a także już dojrzałe trafią na stoły konsumentów. W tym celu banany zrywa się gdy są jeszcze mocno zielone. Banany są pokryte naturalnym lateksem, toteż przed pakowaniem ich do pudełek, zmywa się ten lateks. Inaczej banan zgniłby w czasie transportu. Banany pakowane są do mocnych kartonowych pudeł, które gwarantują dobrą cyrkulację powietrza. Banan dojrzewa już bezpośrednio na statku. Dzieje się to w specjalnych komorach. Komory te są bardzo szczelne. W czasie transportu do komory wpuszczany jest gaz, zwany etylen. Gaz ten stwarza sztuczne warunki klimatyczne i pomaga dojrzeć bananom. Banany czerpią potrzebne związki do dojrzewania ze skóry banana. W czasie dojrzewania banany produkują bardzo dużo ciepła, ciepło to jest wentylowane. Od czasu do czasu banany muszą mieć wymieniane powietrze. W ten sposób banany, przez całą drogę przechodzą proces dojrzewania i w portach mogą być już odbierane jako produkt dojrzały. Banany są transportowane bezpośrednio od sklepów lub też hurtowni. Niestety taki proces zbierania, nie pozwala nam europejczykom poczuć prawdziwego smaku banana ponieważ banany nie dojrzewają w naturalny sposób. Pomimo tego banany są chętnie konsumowanym produktem i szeroko stosowanym w różny sposób. Obecnie nie istnieje inna technika aby banany mogły być zrywane już dojrzałe.