Bardzo często owoce są jedno sezonowe. Aby zachować ich smak i właściwości przekształca się je w owoce mrożone, pikle lub też owoce suszone. Suszenie owoców jest znane na całym świecie i ma wiele plusów. Owoce suszone bardzo często zachowują swoje oryginalne właściwości. Zawierają nadal wiele substancji odżywczych, minerałów a także witamin. Często owoce suszone mają swój inny specyficzny smak. Do suszenia przeznacza się owoce które są sezonowe lub też owoce o specyficznych właściwościach jak daktyle, które mają wiele substancji odżywczych a w tym węglowodany. Owoce suszone można spożywać albo samodzielnie lub tez przeznaczyć je do dalszej przeróbki. Owoce takie możemy wykorzystać do pieczenia ciast, ciasteczek czy też ozdabiania naszych wypieków. Świetnie nadają się na sałatkę owocową bądź też mogą zostać wykorzystane do kompotów. Niegdyś owoce suszono aby zrobić zapasy na zimę, dzisiaj ta sztuka odeszła niemal w zapomnienie a owoce suszone są na skalę masową i można je kupić niemalże w każdym sklepie. Owoce suszone mają jeszcze jeden istotny element, można je przechowywać bardzo długo. Suszenie powoduje iż w owocach nie ma wody, która w dłuższym terminie powoduje gnicie owoców.