Potrawy wigilijne

Potrawy wigilijne

Wigilia i Boże Narodzenie to z pewnością piękny czas i przez każdego wyczekiwany z niecierpliwością. Święta te rozpoczynają się już od uroczystej kolacji 24 grudnia zwanej właśnie wigilią. Tę wieczerzę według tradycji rozpoczynamy, gdy na niebie zabłyśnie pierwsza gwiazdka. Jest to oczywiście kolacja, na której zazwyczaj nie pojawiają się potrawy mięsne, według tradycji jest to jedzenie postne. Jednak, aby tradycji stało się zadość należy wszystkie potrawy przygotować trochę wcześniej. W zależności od regionu menu wigilijne jest zróżnicowane. Jednak w każdej rodzinie znajdą się z pewnością potrawy sporządzone z płodów ziemi. Do tych potraw można zaliczyć przede wszystkim barszcz z uszkami, ryby sporządzone na różne sposoby, kluski z makiem, czy też kutia. Jak głosi tradycja najważniejsze jest to, aby na stole pojawiło się, aż dwanaście potraw wigilijnych. Wszystko według własnego gustu i uznania, jednak owiane zawsze pewną tradycją, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.
Karp

Wigilia Bożego Narodzenia to dzień przed Bożym Narodzeniem, na który czekają zarówno dzieci jak i dorośli. Te święta uważne są przez większość Polaków jako jedne z najważniejszych, na które z pewnością czekamy z utęsknieniem. Do takich ważnych w życiu świąt z pewnością przygotowujemy się bardzo starannie. Święta Bożego Narodzenia są chyba najbardziej rodzinnymi i ciepłymi świętami w całym, podczas których spotyka się cała najbliższa rodzina. W tym dniu zapomina się krzywdach i wybaczamy wszystkim błędy i złe zachowanie. Jedna, aby ten dzień był taki ciepły i radosny nie może zabraknąć jedzenia. To stół łączy i scala ludzi, także nie może być pusty. Wszyscy domownicy starają się, aby wszystko, co się na nim znajdzie było doskonałe i zarazem smaczne. O przygotowaniach do tej uroczystej kolacji mówi się dużo wcześniej. Dala wielu takie święta nie mogą odbyć się bez karpia wigilijnego, którego trzeba kupić wcześniej lub samemu wyłowić. Świąteczny karp obowiązkowo musi popływać w wannie i dopiero może być przez nas przyrządzony. Karp wigilijny towarzyszy nam bardzo długo w tradycji Świąt Bożego Narodzenia. Niektórzy z nas na takiego karpia czekają jedynie raz w roku, kiedy można go skosztować. Karpia zazwyczaj przyrządza się na patelni smażąc na oleju, bądź też podpiekając w piekarniku. Można takiego karpia podawać z ziemniaczkami, bądź z chlebem, to już w zależności od upodobań. Potrawy wigilijne są z pewnością przygotowywane, aby domownicy spróbowali każdej po troszeczku. Wigilia to cudowny czas, który można spędzić miło w rodzinnym gronie, a przy okazji nie zwraca uwagi na linię.
Kapusta z grzybami

Wigilijne potrawy są już tradycją każdego domu. Wiele dobrych i bardzo smacznych potraw nauczyliśmy się od swoich rodziców, bądź też dziadków. Wszystkie przepisy na smaczne dania wigilijne są właśnie przekazywane z pokolenia na pokolenie i dlatego cieszą się takim uznaniem i są spożywane bardzo chętnie. Takim polskim zwyczajem wśród potraw wigilijnych jest również kapusta z grzybami, której z pewnością nie może zabraknąć na wieczerzy wigilijnej. Jest to tradycyjne polskie danie na Boże Narodzenie.
Barszcz z uszkami

Wigilia jest z pewnością najważniejszym świętem rodzinnym i każdy z nas stara się spędzić je miło, a przede wszystkim w gronie najbliższych osób. Cała polska tradycja opiera się na tym, aby te święta były spędzone w rodzinnym gronie, a przy okazji przy syto zastawionym stole. Cała wieczerza wigilijna rozpoczyna się wraz z pojawieniem się pierwszej gwiazdy na niebie. Przygotowanie potraw wigilijnych też jest nie lada wyczynem, ponieważ ważna jest jakość tych dań jak również i ich ilość. Według polskiej tradycji wigilijnej każdy stół powinien być zastawiony dwunastoma potrawami. Tak, więc każda gospodyni musi wykazać się umiejętnościami gotowania jak również szybkością ich wykonania. Wszystkie te potrawy muszą być oczywiście gotowe na czas wieczerzy wigilijnej. Takich potraw do wyboru jest mnóstwo, wszystko zależy od upodobań oraz od regionu, w którym mieszkamy. W wielu polskich domach w ten szczególny wieczór nie może zabraknąć niczego innego jak barszczyku z uszkami. Taka potrawa jest jedną z podstawowych na wigilijnym stole. Nic tak nie cieszy jak ciepły barszczyk przygotowany z dodatkiem klusek z mięsem, zwanych uszkami. Czerwony barszczyk wigilijny z pewnością może przygotować osoba, która nie ma doświadczenia w kuchni. Wystarczy tylko dobry przepis, a danie będzie wszystkim domownikom smakowało. Zrobienie uszek też jest bardzo prostą sprawą, ponieważ wystarczy tylko zagnieść ciasto na uszka i przygotować odpowiedni farsz najczęściej z grzybów i cebuli. Przygotowanie to nic trudnego, a można zaskoczyć całą rodzinę.
Kutia

Wieczerza wigilijna to najbardziej wyczekiwany moment przez wszystkich domowników. Jednak przygotowanie takiej wigilii to nie jest wcale taka prosta sprawa. Posiłek wigilijny wymaga od nas dużo wysiłku i pracy. Według tradycji potraw wigilijnych ma być aż dwanaście, tak, więc przygotowanie wigilii to nie lada wyczyn. W wielu polskich domach jedną z najczęściej przyrządzanych potraw jest kutia. Jest to potrawa przyrządzana z pszenicy, maku, miodu, migdałów, orzechów i rodzynek. Potrawa bardzo smaczna i rzadko spotykana
Kluski z makiem

Bardzo smaczną, a zarazem prostą w przygotowaniu potrawą są oczywiście kluski z makiem. Zwyczaj podawania tej potrawy wigilijnej jest różny w zależności od regionu. Najczęściej kluski z makiem przygotowywane są na Kujawach. Ta potrawa gości nie na wszystkich stołach w Polsce. Wszystko zależy od tradycji i obrzędów, jakie w danym regionie panują. Kluski z makiem nie wymagają zbyt dużego zaangażowania w przygotowaniu, wystarczy tylko makaron, mak, miód i bakalie. Przyrządzenie tej potrawy to bardzo prosta sprawa. Ważne jest, aby we właściwy sposób przygotować mak i makaron. Mak należy zalać wrzącym mlekiem i gotować pod przykryciem na małym ogniu, po czy dwa razy zmielić. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, po czym wymieszać z makiem i masłem. Dodać posiekane i opłukane bakalie i danie gotowe. Taką potrawę można podawać na ciepło na zakończenie Wigilii. Każdy z nas będzie się zachwycał smakiem tej potrawy. Większość ludzi, którzy wiedzą jak smakują kluski z makiem stwierdzi, że lepszej potrawy nie ma.

Back To Top