Niewiele osób wie iż oliwka jest warzywem. Choć rośnie na drzewie zwanym drzewem oliwnym, jest warzywem zaliczanym do warzyw różnych. Przy tym jest bardzo cenionym drzewem uprawianym w klimacie ciepłym na całym świecie. Znalazła bardzo szerokie zastosowanie w przetwórstwie a także jako produkt gotowy do spożycia. Oliwka to małe warzywo o owalnym kształcie. Rośnie w dwóch gatunkach zielonym i czarnym. Posiada w środku pestkę. Drzewo oliwne ma liście podłużne o wielu odrostach i jest bardzo długo wieczne. Niektóre drzewa z powodzeniem dorastają tysiąca lat. Oliwka nie jest drzewem zbyt wymagającym dobrej ziemi, ale za to wymagającym słońca. Owoce oliwek, zwane oliwkami są stosowane bardzo szeroko w wielu daniach. Jest to nieodzowna część w daniu włoskim. Nie może być przechowywana toteż jest przeznaczana do przetwórstwa. Najczęściej można ją kupić jako produkt marynowany. Oliwka zawiera bardzo dużo tłuszczu, dlatego też jej owoce przerabiane są na cenioną na całym świecie oliwę. Oliwa jest używana do gotowania czy smażenia, ale najczęściej do sałatek.