Jest wiele popularnych warzyw, które zaliczane są do dwóch grup warzy korzeniowych oraz warzyw liściastych. Warzywa te są bardzo popularne w Polsce i na całym świecie. Jednym z takich warzyw, gdzie popularny jest korzeń i liście jest pietruszka. Warzywo to jest niemalże całe jadalne. Górna zielona część warzywa znana pod nazwą natka, jest jadalna na surowo. Nadaje się jako dodatek czy bardziej przyprawa do dań głównych, a najbardziej popularna jest jako dodatek do zupy. Korzeń pietruszki jest stosowany do gotowania, bardzo aromatyczny nadaje potrawom wspaniałego zapachu. Szczególnie stosowany jest przy gotowaniu zup, przygotowuje się z niego wywar, który jest podstawą albo zup albo sosów. Pietruszka rośnie niemalże na całym świecie, również można spotkać ją rosnącą dziko. Warzywo to zawiera bardzo wiele witaminy A , a w szczególności jej zielona część. Natka pietruszki stosowana jest także jako zioło lecznice, zabija nieprzyjemne zapachy, a także wspaniale nadaje się do zasuszenia.