Tymianek to roślina z rodziny jasnotowatych, osiąga do trzydziestu centymetrów wysokości. Kwitnie na różowo, od czerwca do sierpnia, kwiaty osadzone w nibyokółkach. Wyróżniamy bardzo wiele odmian tymianku. Są to na przykład tymianek kminkowy (thymus herba-barona), który, jak sama nazwa wskazuje nadaje potrawom zapach przypominający nieco kminek. Tymianek lawendowy (thymus thracicus) to z kolei idealny dodatek do potraw słodkich lub słodkawych, ponieważ nadaje im delikatny aromat owoców. Podobnie tymianek pomarańczowy (thymus fragrantissimus). Słodko- kwaśny aromat uzyskamy dodając do potrawy tymianek cytrynowy, zwany także macierzanką cytrynową (łacińska nazwa thymus x citriodorus). Jak widać w szerokiej gamie tymianków, znajdziemy odpowiedni do każdej potrawy. Jest to roślina o bardzo powszechnym zastosowaniu szczególnie w francuskim rejonie Prowansja, gdzie jest wykorzystywany niemal przy każdej potrawie, stanowi także podstawę mieszanki przypraw, popularnych także w Polsce „ziół prowansalskich”, które właśnie tymiankowi (a właściwie różnym jego odmianom i ich mieszance) zawdzięczają swój intensywny zapach i to, że nadają potrawom tak wspaniały smak.