Rozmaryn jest szeroko stosowanym zielem leczniczym. Jego właściwości antyseptyczne znane są już od wielu wieków. Używano go i wciąż używa się również jako środka poprawiającego trawienie. Z tego samego powodu ceniony jest jako przyprawa do potraw, szczególnie tych ciężkostrawnych, których trawienie ułatwia. Można go stosować przy przeziębieniach. Zwalcza gorączkę poprzez zwiększenie potliwości organizmu. Przy okazji pomaga pozbyć się kataru czy kaszlu. Jest korzystny dla osób chorych na astmę, ma dobroczynne działanie na oskrzela i płuca dotknięte tą chorobą. Uzyskiwany z rozmarynu olejek jest używany w produkcji kosmetyków. Spotkamy go w mydłach, wszelkiego typu perfumach, a nawet balsamach do ciała. W tych wypadkach nie ma działania leczniczego, jedynie zapachowe. Jest jednak powszechnie stosowanym ziołem w terapiach ziołowych. Zarówno sam, jak i jako element mieszanki ziołowej. Jeśli chodzi najczęstsze stosowania domowe, na pewno będą to herbatki i odwary. Do takich przygotowań nadaje się świetnie rozmaryn krzaczek, hodowany w domu na oknie kuchni czy w ciepłe dni na balkonie. Jego liście możemy przesuszyć i zachować na później. Jest to zioło, którego właściwości lecznicze bez trudu można odnaleźć w internecie. Najpopularniejsze z nich to właśnie doskonały wpływ na trawienie oraz antyseptyczność, dzięki czemu dawniej rozmaryn używany był do odkażania ran, oczywiście wstępnego, a dziś jest używany pomocniczo przy stanach zakażenia bakteryjnego.