Bazylia znana jest też z właściwości leczniczych. Choć najbardziej popularna jest jako przyprawa, to jednak od lat stosowana jest jako lek. Jej właściwości znali już starożytni w Indiach, Grecji czy Egipcie. Przede wszystkim znana i stosowana na trawienie. Jak wiadomo, dodana do potraw ułatwia ich trawienie. Takie sama właściwości posiadają napary i wyciągi z bazylii. Stosowano ją więc na wzdęcia i na zaparcia. Spożywana regularnie pobudza apetyt i bardzo korzystnie wpływa na bakterie żyjące w naszych jelitach. Potrafi nawet odbudować florę bakteryjną jelit zniszczoną na przykład podczas terapii antybiotykami. Poza tym bazylia daje miód. Ale znane jest też jej działanie uspokajające. I to zarówno herbaty zaparzonej z kilku liści bazylii, jak i samego zapachu. W krajach Morza Śródziemnego, czyli Hiszpanii czy Grecji lub Włoszech, stosowana powszechnie jako wkład do poduszek ziołowych, które mają ułatwić zasypianie i ukoić nerwy.