Nasza kuchnia „składa się” z potraw, które są uważane za wspólne dla krajów środkowoeuropejskich oraz zachodniosłowiańskich. Potrawy te są jakby podstawą naszej kuchni. W naszej kuchni widoczne są wpływy między innymi: francuskie, niemieckie, żydowskie, włoskie, ukraińskie. Do specjalności naszej kuchni z całą pewnością należą: dziczyzna, potrawy mączne i zbożowe ( takiej jak na przykład pierogi, kluski, kasze), różnego rodzaju zupy, wypieki, ryby słodkowodne, wieprzowina, a także wódki i nalewki. Jakie smaki ma polska kuchnia? Słony, kiszony, solony, korzenny, umiarkowanie ostry, ziołowy, kwaśno-słodki, kwaskowaty. Nasze tradycyjne potrawy są wciąż popularne, do nich zaliczamy między innymi: barszcz czerwony u biały, bigos, babę wielkanocną, kaszankę, grochówkę, kluski, makowca, sandacza po polsku, jarzyny po polsku, kaszę gryczaną, pierogi, rosół, zupę ogórkową, szczawiową. Nowsze potrawy bardzo często mają wspólne cechy z potrawami francuskimi, niemieckimi oraz włoskimi, mam tu na myśli takie potrawy jak na przykład: golonka gotowana, gulasz, befsztyk tatarski, mizeria, flaczki, naleśniki, kotlet schabowy, stek, ziemniaki, zupa pomidorowa, włoszczyzna, sztuka mięsa z sosem. W współczesnej kuchni polskiej raczej rzadko występuje kasz czy dziczyzna, te potrawy zastąpiono odpowiednio ziemniakami, drobiem hodowlanym, wieprzowiną. Różne regiony kraju kojarzą się z jakimiś daniami, i tak na przykład Śląsk z modrą kapustą i kluskami, Wielkopolska z pyzami, gziką,