Do tego rodzaju kuchni azjatyckiej zalicza się między innymi kuchnia hinduska. W Indiach mieszka wiele społeczności, różne narodowości, osoby posługujące się różnymi językami oraz wyznawcy różnych religii. Podobnie jak w kuchni chińskiej tak i tu występuje kilka odmian kuchni indyjskiej, a cechą wspólną dla nich są specyficzne przyprawy. Zachodnia kuchnia indyjska to właściwie bombajska kuchnia. Kuchnia ta słynie z takich potraw jak chałwa bombajska oraz kaczka po bombajsku. Po za kuchnią bombajską warto wyróżnić kuchnię Goa. Wyróżniamy także kuchnię północy, a w tej odmianie kuchni indyjskiej dużą role odegrał islam. Władcy muzułmańscy przez setki lat „modelowali” kulinarne przyzwyczajenia ludności. W przygotowywaniu dań unikano dodawania wieprzowiny, chętnie natomiast dodawano kurczaka. Potrawy tej odmiany kuchni miały łagodny smak. Podstawowym daniem dla tutejszej ludności są podpłomyki. W potrawach tych oprócz drobiu głównymi składnikami są mięso kozie i baranie. Najpopularniejszą potrawą tej części Indii jest curry. Kuchnia wschodu to przede wszystkim kuchnia bengalska, która charakteryzuje się stosowaniem soczewicy, ryżu oraz ryb. W południowej części Indii króluje kuchnia wegetariańska, a powodem tego jest religijny zakaz spożywania wołowiny. Potrawy tutejszej kuchni są ostre, a spożywa się je jak nakazuje tradycja, czyli palcami prawej dłoni.