Wielu smakoszy uważa właśnie tą kuchnie za zdecydowanie najlepszą na świecie. Z całą pewnością nie można temu całkowicie zaprzeczyć, ponieważ kuchnia francuska wywarła na inne kuchnie europejskie duży, pozytywny wpływ. Z czym kojarzy się kuchnia francuska? Przede wszystkim z serami, winem, ślimakami, bagietką oraz żabimi udkami. Francuzi jeśli chodzi o żywność stawiają przede wszystkim na jakość oraz świeżość produktów. Z czego składają się trzy główne posiłki w tym kraju? Na śniadanie serwuje się przeważnie bagietkę albo rogalika, do tego oczywiście jakiś napój- kawę, czekoladę lub sok pomarańczowy. Główny posiłek, czyli obiad we Francji spożywa się między godziną dwunastą a czternastą. Obiad składa się z kilku dań: przystawki, dania głównego, serów, na końcu podaje się deser oraz kawę. Francuzi kolację spożywają między godziną dwudziestą a dwudziestą drugą, a na ten posiłek składają się dania na ciepło. Ten europejski kraj słynie również z produkowanych tu w ogromnych ilościach serach, a najpopularniejsze to camembert, brie i roquefort.