Tą nazwą określa się kulinarne zwyczaje ludów, które mieszkają w Chinach. Jak wiadomo kraj ten jest bardzo obszerny, dlatego kuchnia chińska ma kilka geograficznych odmian. Do głównych, wspólnych cech tej kuchni zaliczamy dużą ilość warzyw jaka pojawia się w potrawach. Jednak bardzo często w każdym regionie inaczej przyrządza się potrawy, dodaje innych składników i przypraw. Pierwsza z odmian kuchni chińskiej to kuchnia pekińska, która „obejmuje” północną część kraju. Główną role w tej kuchni odgrywają gotowane na parze bułeczki pszenne. Bardzo często spożywa się tu dania mięsne, które są smażone albo opiekane na rożnie. Rzadko natomiast przygotowuje się dania z ryżu. Na południu kraju występuje kuchnia kantońska. Kuchnia ta jest bardzo znana na Zachodzie. Na tak zwanym woku smaży się drobno pokrojone różne składniki, na przykład warzywa. W tej odmianie kuchni chińskiej w potrawach bardzo często pojawia się ryż. Na wschodzie Chin króluje kuchnia szanghajska, która słynie z słodkiego smaku, owoców morza i ryb. Natomiast kuchnią pikantną i opartą na wołowinie jest kuchnia syczuańska. Występująca w zachodniej części kraju kuchnia znana jest głównie z wędzonych potraw. Jeszcze bardziej pikantną kuchnią jest kuchnia hunańska, która „obejmuje centralne regiony Chin. Z sosu sojowego i zup słynie natomiast kuchnia fukieńska. Za najbardziej odmienną kuchnię chińską uważana jest kuchnia sinciang. Najbardziej wykwintne potrawy znajdziemy w kuchni chaozhou. Głównymi składnikami potraw tej kuchni azjatyckiej są owoce morza.