Posiłki kuchni amerykańskiej zostały spopularyzowane właściwie na prawie każdy kontynent. Na tą kuchnie wpływ miało wiele kuchni, na przykład kuchnie azjatyckie, kuchnia francuska. Różne style oraz sposoby przygotowywania dań w końcu „zespoliły się” w jedno. Niektóre typowo amerykańskie potrawy mają swoje korzenie w kuchniach różnych narodów. Tak jest na przykład w przypadku hot-doga, którego „źródłem” jest kuchnia niemiecka. Amerykańska kuchnia ma naturalnie dosyć dużo regionalnych odmian. W menu dań pochodzących z tego rodzaju kuchni na pewno znajdziemy oprócz już wyżej wymienionego hot-doga: naleśniki z syropem klonowym, hamburgera, banana bread, jambalaya, kanapki z dżemem i masłem orzechowym, corn doga, popcorn, coca-colę, Pepsi-colę oraz różne dania z grilla lub typu fast food. W różnych regionach co innego jest bardziej popularne, na przykład na wybrzeżu wschodnim królują potrawy z owoców morza oraz ryb.