Pietruszka to nie tylko warzywo liściowate ale także warzywo korzenne. Obie jednak jego części mają bardzo szerokie zastosowanie. Pietruszka, a właściwie jej korzeń należy do rodziny selerów równie popularnego warzywa co biała pietruszka, jak nazywany jest jej korzeń. Pietruszkę białą można kupić przez cały rok, jest ona hodowana w sezonie letnio – jesiennym, jednak z łatwością można ją przechowywać jak ziemniaki. Znalazła szerokie zastosowanie w śród wielu dan. Jest głównym składnikiem zup i sosów. Bez pietruszki niemalże niemożliwe jest stworzenie dobrego buliony, z którego potem robi się zupę. Pietruszka przetwarzana jest także w przemyśle, mielona i suszona może stanowić przyprawę która dodawana jest do wielu produktów. Niestety nie bardzo nadaje się do spożywania na surowo, wielu osobom nie smakuje także spożywana na ciepło. Pietruszka jest bardzo dużym magazynem witaminy A i innych składników odżywczych toteż jest często używana do produkcji różnego rodzaju soków.