Istnieje wiele warzyw, które nas zachwycają, chciało by się je także zjeść, ale nie bardzo wiem jak je można przyrządzić. Jednym z takich warzyw jest karczoch. Karczoch pochodzi z ciepłych krajów, dzisiaj jest uprawiany niemalże wszędzie, jednak nie jest zbyt popularny. Karczoch to roślina dosyć wysoka około dwóch metrów z dużymi liśćmi. Karczoch to warzywo, które nie ma zbyt wielu części do spożycia. Wyglądem przypomina bulwę kwiatu osłoniętą małymi zielonymi liśćmi. Surowy karczoch nie nadaje się do spożycia należy go ugotować, usmażyć bądź upiec. Spożywanie tego warzywa jest jednak bardzo ciekawe. Po kolei zrywamy zielone liście karczocha i wyjadamy jego pulchną część. Znajduje się ona u jego dołu i stanowi niecałą połowę liścia. Najlepiej do konsumpcji tego warzywa przygotować sos. Karczoch stanowi także bardzo popularne warzywo ozdobne, jest również często marynowany. Karczoch jako warzywo znalazł zastosowanie w medycynie lub kosmetyce. Stosowany jest przy leczeniu nadmiernego cholesterolu. W kosmetyce jest używany jako składnik toników i kremów do skóry.