W każdym gospodarstwie musi być sprzęt nazywany drobnym. Do takiego sprzętu należy ekspres do kawy, czajniki różnego rodzaju, frytkownice, roboty kuchenne, sokowirówki, miksery, krajalnice itp. W dzisiejszych czasach każdy ten sprzęt jest elektryczny tak, aby ułatwić pracę każdej gospodyni. Producenci starają się, aby były one energooszczędne i skracały czas pracy każdego kucharza, każdej gospodyni domowej. Sprzęt ten można nabyć w supermarketach i sklepach AGD oraz na stronach internetowych lub aukcjach w Internecie. Jednak należy też wiedzieć, że nie wszyscy kupują taki sprzęt, jednak producenci prześcigają się w produkcji coraz bardziej nowoczesnych i bardziej zmechanizowanych, zautomatyzowanych urządzeń tego typu. Z czasem w nowoczesnej kuchni staną się niezbędne. Są też one różnokolorowe i mają wbudowane różne nowoczesne udogodnienia, jakim jest na przykład czasomierz, dozownik, mieszacz czy termometry. Sprawiają one, że praca z tymi urządzeniami i w ogóle w kuchni jest szybka, łatwa i przyjemna.
Ekspres do kawy
Jest to zautomatyzowane urządzenie, które służy do parzenia kawy. Rozróżnia się ekspresy cisnienieniowe, dzbankowe, kolbowe, automatyczne i przelewowe. Ciśnieniowy pracuje pod ciśnieniem najczęściej jest to piętnaście bar, a wrzątek jest dozowany pod ciśnieniem wytwarzanym przez odpowiednią pompkę do pojemnika z kawą. Kawa ma jasną piankę. Niektóre też mają specjalne dysze do spieniania mleka typu cappuccino. Dzbankowy to prosty dzbanek, w którym ciśnienie wytwarzane jest przez parę wodną i kawa jest ciemna. Kolbowy natomiast ma kolbę, do której wsypuje się kawę. Automatyczny ma natomiast zbiornik na kawę i ma zazwyczaj wbudowany młynek do mielenia kawy i napar jest ze świeżo zmielonej kawy. Powstaje większy aromat. W ekspresie przelewowym wrzątek jest dozowany do pojemnika z kawą. Jest też bardzo proste urządzenie do którego wkłada się filtr, nasypuje kawę i zalewa wrzątkiem. Kawa jest z ekspresu bardzo smaczna, ale też o wiele zdrowsza niż z normalnego zaparzania w szklance. Ale wszystko jest kwestią przyzwyczajenia.
Czajnik
Jest to urządzenie służące do gotowania wody. Jest to garnek z dziobkiem, który służy do wylewania wody. Najczęściej wodę wylewa się bez pokrywki. Do niektórych nakłada się specjalny kapturek, który wydaje dźwięk, że woda się już zagotowała. Do zaparzania kawy używa się ceramicznych czajników, lub fajansowych, ewentualnie szklanych. Ostatnio coraz popularniejsze są czajniki elektryczne, a ich użycie wymaga mniejszego wkładu pracy i mniejszej czujności, a czas gotowania jest znacznie krótszy. Posiadają też wymienialne elementy jednak są tak tanie, że nikt już tego nie naprawia.
Frytownice
Jest urządzeniem, gdzie smaży się frytki z ziemniaków w oleju. Nazwą tą niektórzy określają urządzenie do cięcia ziemniaków w słupki. Ziemniaki smaży się do uzyskania odpowiedniego koloru złota. Można też smażyć mięsa, warzywa. Miska jest pokryta teflonem, co uniemożliwia przywieranie pożywienia. Można je kupić w sklepach AGD lub supermarketach i na stronach internetowych z doręczeniem pod wskazany adres. Frytkownice są ostatnio niezwykle popularne, szczególnie ze względu na dzieci, które wprost uwielbiają potrawy smażone na oleju.
Roboty kuchenne
Urządzenia wieloczynnościowe elektryczne, które służą do przygotowywania posiłków. Używa się wymiennych narzędzi, pojemników. Najczęściej wykonuje się takie czynności, jak siekanie, mieszanie, ucieranie, wyrabianie ciasta, rozdrabnianie warzyw czy mielenie mięsa. W niektórych jest też wbudowany blender. Wiele gospodyń bardzo chwali sobie te urządzenia, ale niektóre chcą jednak mieć je osobno. Roboty kuchenne to praktycznie nieodłączne sprzęty dla każdej gospodyni lub gospodarza domowego.
Mikser
Jest to urządzenie, które służy do rozcierania, ubijania ciast, urabiania. Jest napędzane silnikiem komutatorowym o mocy najczęściej od dwustu pięćdziesięciu do pięciuset Watt i posiada od trzech do ośmiu prędkości. Na wierzchu osi wirnika są umieszczone kółka zębate napędzające mieszaki. Są miksery ręczne i elektryczne, które występują w dwóch odmianach jak ręczna i stojąca. Ręczna składa się z uchwytu przytwierdzonego do obudowy w której jest silnik napędzający mieszadła. Mikser stojący jest cięższy i zawiera silnik o większej mocy.
Krajalnice
Najczęściej służy do krojenia chleba lub wędlin, sera. Narzędziem tnącym jest ostra wolnostojąca tarcza. Krajalnica posiada prowadnicę, która umożliwia krojenie plastrów równej grubości. Większość ma regulowaną grubość cięcia za pomocą pokrętła. Dla bezpieczeństwa użytkownika jest uruchomiana przy pomocy przycisków. Przyciski są tak umiejscowione, że wymuszają określoną pozycję. W nowoczesnej kuchni jest to urządzenie niezastąpione. Są krajalnice na prąd lub ręczne. Krajalnice mogą być w różnych kolorach, rozmiarach itp.