Sama nazwa pochodzi od słowa francuskiego. Jest jadana zazwyczaj na zakończenie posiłku głównego lub na podwieczorek czy na drugie śniadanie. Najczęściej potrawa jest słodka. Deserem może być ciasto, owoce, budyń, kisiel, krem, lody, gofry, słodycze, mus, legumina, sałatka owocowa, galaretka, pianka, mleczko, chałwa, kompot, sorbet, zabajone, granita, suflet, pudding, racuchy, ale często za deser uważa się nawet ser czy samo wypicie kawy. W wielu wypadkach ludzie desery spożywają też nawet w pracy. Najczęściej też deser podaje się po spożyciu obiadu. Często też łączy się kawę z ciastem lub lodami. Najczęściej desery podaje się kiedy odwiedzają goście, na przyjęciach. Desery podaje się też na różnego rodzaju przyjęciach, jak wesela, urodziny, imieniny. Desery można kupić gotowe w sklepach cukierniczych, piekarniach lub samemu upiec w piekarniku według przepisu. Przepisy dostępne są w książkach kucharskich, w różnego typu gazetach, jak i coraz częściej na stronach internetowych, gdzie cieszą się dużą popularnością.