Wiele swoich grup społecznych ma bardzo charakterystyczne cechy i upodobania. Co ciekawe są to także upodobania kulinarne. Dla przykładu fasola to roślina spożywana dawniej masowo w wojsku. Jednak istnieje jeszcze inna roślina, którą upodobali sobie wegetarianie, jest nią ciecierzyca, zwana inaczej cieciorką. Roślina ta pochodzi z Azji i należy do roślin czy warzyw strączkowatych, rodziny bobowatych. Występuje jedynie w odmianie hodowlanej, roślina ta nie rośnie dziko. Nasiona ciecierzycy znalazły zastosowanie w kuchniach krajów ciepłych. Jest ona tam wykorzystywana na wiele sposobów. Wegetarianie cenią sobie ją ze względu na łatwość przygotowania oraz tego iż zawiera wiele substancji odżywczych, które muszą spożywać na co dzień. Z ciecierzycy możemy zrobić wiele dań. Służy ona najczęściej do wytwarzania past, którymi smaruje się chleb. Można ją także wykorzystać jako produkt do kotletów lub też sosów. Z ciecierzycy można uzyskać także mąkę, jej łodyga jest też stosowana jako pasza dla zwierząt.