Jest sporządzana z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, masła kakaowego lub tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego i innych dodatków. Najczęściej wytwarzana w postaci tabliczek czekolady, ale jest też płynna czekolada do picia, lub w specjalnych naczyniach tak zwanych fontannach. W niektórych krajach szczególnie w Meksyku powszechna jest czekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie. Rzadziej, ale spotyka się czekoladę sproszkowaną lub w granulkach. Czekolada ma wysoką wartość energetyczną czyli sto gram tego produktu to od dwu tysięcy sto do dwu tysięcy pięćset kj. Pierwszą gorącą czekoladę stworzyli Majowie. Czekoladę dzieli się na gorzką, mleczną, białą, deserową, bakaliową, orzechową, owocowe, likierowe, couverture, którą otrzymuje się z wyrobów kakaowych i cukru. Są też produkty czekoladopodobne w których zawartość kakao nie przekracza siedmiu procent całkowitej masy. Większość producentów do daje lecytynę sojową lub PGPR. Niektóre gatunki czekolady zawierają dużo cukru i działają psychoaktywnie, bo posiada kofeinę, teobrominę, anandamind, fenyloetyloamina. Dla zwierząt jest szkodliwa i może spowodować drgawki czy zawał serca.