Zazwyczaj są to produkty spożywcze o smaku słodkim i najczęściej stałej konsystencji, które spożywane są między posiłkami. Do słodyczy zalicza się cukierki, zrobione z dużej ilości spreparowanego cukru i substancji słodzących oraz wody i dodatku smakowego jakim może być mleko, kawa, mięta, rum, jak również owoce. Następnymi słodyczami jest czekolada zrobiona z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub tłuszczu cukierniczego i innych dodatków. Do słodyczy należą też ciastka o różnych kształtach, smakach, wielkościach i sposobie przygotowaniach. Ciastka przygotowuje się z różnych rodzajów ciasta francuskiego, drożdżowego, kruchego oraz różnych dodatków, którymi mogą być masy, kremy, owoce, galaretki czy bita śmietana. Odmianą słodyczy jest baton o małych rozmiarach. Najczęściej składa się z nadzienia o różnym smaku, którego wierzchnia warstwa pokryta jest najczęściej czekoladą. Galaretka też należy do rodzaju słodyczy i ma galaretowatą konsystencję powstałą dzięki żelatynie, pektynie lub agarze.