Należą do nich wyroby produktów cukierniczych trwałych, pieczywa cukierniczego trwałego oraz produkty cukiernicze nietrwałe. Cały przemysł cukierniczy produkuje trwałe wyroby, które nie ulegają zmianom chemicznym i fizycznym w czasie jednego miesiąca od daty wyprodukowania. Do grupy trwałych wyrobów cukierniczych należą pieczywo cukiernicze, półprodukty cukiernicze, czekolada, wyroby czekoladowe, czekoladopodobne, cukierki, wyroby wschodnie, wyroby trwałe do których należą gumy do żucia, żelowe, z mas tłustych, marcepanowe, z tłuszczu kakaowego. Do cukierków należą wyroby grylażowe, oblewane czekoladą, nugaty, prażone orzechy. Wielu ludzi bardzo lubi wyroby cukiernicze. W wielu sytuacjach, kiedy jest wojna, czy stan wojenny wyroby takie są reglamentowane i najczęściej dostają je dzieci. Wyroby cukiernicze mają różne dodatki nawet z owoców. Często też wyroby cukiernicze dawane są w prezentach z różnych okazji jak święta czy urodziny lub przyjęcia z tych okazji. Niektórzy też wyroby cukiernicze wytwarzają własnym sumptem w domu.