Terminem ciasto określa się w sumie swoisty rodzaj deseru. Przede wszystkim jest on oparty na pieczeniu przetworów zbożowych, głównie mąki, z dodatkiem cukru, jajek, tłuszczów różnego typu oraz wody oczywiście. Wielokrotnie też terminem tym określa się swoisty półprodukt, który powstaje poprzez wykorzystanie produktów do pieczenia. Między innymi wyróżnić można ciasta, typu słodkie lub lekko kwaśne. Często też z ciasta tego typu produkuje się makarony, chleby, bułki i wiele innych. Przede wszystkim czynnością, której poddawane są ciasta, to pieczenie. Wyróżnić można różnego typu ciasta, jak chociażby: biszkoptowe, owocowe, kremowe, śmietanowe, czekoladowe, jedno- lub kilkuwarstwowe, drożdżowe, francuskie i wiele innych. Wszystko tak naprawdę zależy od tego z jakich składników wykonane jest dane ciasto, w jakiej temperaturze jest ono pieczone, jaką ma formę, a nawet kształt. Istnieje naprawdę wiele pomysłów i możliwości. Praktycznie każdy może wymyślić coś dla siebie, pysznego i ciekawego jednocześnie.