Kuchni na świecie jest tyle ,a nawet i więcej ile jest państw, dlatego każdy smakosz znajdzie coś dla swojego podniebienia. Słynna jest na przykład kuchnia meksykańska, w której królują rośliny strączkowe, mięso oraz przeróżne warzywa, a z nich szczególnie miejsce ma kukurydza. Niebywale ważnym składnikiem każdej meksykańskiej przyprawy są ostre przyprawy. Smakosze wśród wielu dań z tej kuchni wyróżniają dania z tortillą, nachos oraz salsę. Ceniona jest także kuchnia narodowa Żydów, tu szczególne znaczenie mają takie produkty spożywcze jak: cebula, czosnek, gałka muszkatołowa, cukier i miód. Wyrafinowanych dań nie znajdziemy natomiast w kuchni australijskiej. Szczególnie ważne miejsce zajmują w tej kuchni różne ciasta, torciki czy ciasteczka. Ciekawe i proste dania pochodzą z afrykańskiej kuchni. Bardzo popularnym produktem spożywczym z tej części świata jest kuskus. Kuchnia tunezyjska natomiast słynie przede wszystkim z pasty o nazwie harissa. Interesujące przepisy kulinarne znajdziemy w książce o kuchni kaukaskiej. Wśród tych przepisów znajdziemy na pewno aczmę.