Kuchnie pochodzące z azjatyckiego kontynentu odegrały ważną rolę w kuchniach wielu narodów. Odmian kuchni jednej z najbardziej znanych kuchni świata, to jest kuchni chińskiej jest kilka. Jeśli chodzi o odmianę pekińską to najbardziej znaną potrawą tej kuchni jest kaczka po pekińsku. Bardzo ważną przyprawą dań azjatyckich kuchni jest sos sojowy. Sos ten wytwarza się między innymi z soi, wody, ziaren ryżu. Na europejski kontynent przybył za sprawą holenderskich handlowców w siedemnastym wieku. Również w kuchni indyjskiej ważną role odgrywają różnego rodzaju przyprawy. Gotując potrawy indyjskie często będziemy musieli użyć takich przypraw jak na przykład: cynamon, adżwan, cząber, gorczyca sarepska, imbir, kolendra, pieprz, sezam, kardamon, gałka muszkatołowa. Dania pochodzące z tej kuchni azjatyckiej to: glosariusz, puri. Jeśli chodzi o kuchnie japońską to szczególnie dwa dania uzyskały uznanie na całym świecie, mam tu na myśli oczywiście sushi i sashimi. Z podróży z tego azjatyckiego kraju nie można nie zabrać słynnego alkoholowego napoju, czyli sake. Doceniane są również potrawy pochodzące z innych azjatyckich kuchni: z kuchni tureckiej, wietnamskiej i tajskiej.