W sumie kuchnia ta „istnieje” dzięki potrawom angielskim, które to zostały przywiezione na ten kontynent przez emigrantów z Anglii. Kuchnia australijska w świecie uważana jest za niezbyt wyrafinowaną. Potrawy tej kuchni głównie składają się z mięsa i warzyw. Na przestrzeni trzech ostatnich dekad zauważalne są zmiany w tej kuchni. Obecna australijska kuchnia zapożyczyła cechy z różnych kuchni świata, a przede wszystkim z kuchni włoskiej, greckiej i libańskiej. Co ciekawe również i nasza kuchnia staje się tam coraz bardziej popularna. Australijczycy znają smak między innymi polskich kiełbas, pączków i pierogów. Słynną potrawą australijskiej kuchni jest vegemite. Jest to zrobiona z drożdży pasta, którą smaruje się chleb. „Tim Tam” to biszkopty czekoladowe cieszące się tutaj duża popularnością. Oprócz tego do znanych dań tej kuchni zaliczamy: Pavlova (torcik bezowy), Anzac biscuits ( rodzaj ciasteczek), Lamingtons ( biszkoptowe ciasto, które polane jest dżemem, czekoladą oraz obsypane kokosowymi wiórkami).