Jest to kuchnia narodowa Żydów, a jej charakterystyczną cechą jest przestrzeganie koszerności, które to dzieli produkty na czyste i trefne. W potrawach tej kuchni nie znajdziemy mięs niektórych zwierząt ( na przykład świn), ryb, owadów, krwi. Niestosuje się również łączenia mięsa z mlekiem. Ze szechity natomiast musi pochodzić dozwolone mięso. Jest to rytualny, specjalny ubój. Pewne cechy tej kuchni są jakby wspólnym mianownikiem dla kuchni arabskiej. Obie kuchnie bowiem stosują te same produkty i występują bardzo podobne do siebie religijne zakazy. Przed szabatem przygotowuje się specjalne, charakterystyczne dla tego rodzaju kuchni dania. W zasadzie występują trzy odmiany tej kuchni: kuchnia Żydów z Bliskiego Wschodu, kuchnia Żydów askenazyjskich oraz kuchnia Żydów sefardyjskich. Charakterystycznej dla tej kuchni jest między innymi stosowanie w dużych ilościach różnych przypraw ( na przykład kminka, gałki muszkatałowej), używanie cebuli, czosnku, miodu, cukru. Kuchnia żydowska na całym świecie ma wielu zwolenników, a do najbardziej cenionych dań tej kuchni zaliczamy: Szawuot, Pascha i Sukkot. Dania te są serwowane w religijne święta.