Rozmaryn to nie tylko popularna roślina zielarska, ale i wspaniała przyprawa kuchenna. Jeśli chodzi o jej zastosowanie w kuchni, jest on szczególnie popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Używany jako przyprawa zapachowa do wszelkiego typu potraw, oraz jako zioło ułatwiające trawienie do potraw ciężkostrawnych, na przykład do dań zawierających duże ilości roślin strączkowych, na przykład fasoli czy też grochu. W kuchni polskiej ułatwi trawienie kapusty czy też kapusty z grochem, nadając jej jednak dość oryginalny i niezwykły jak na polską kuchnię tradycyjną smak. Po spożyciu obfitego posiłku można napić się naparu rozmarynowego, wystarczy kilka listków tej rośliny zalać gorącą wodą i odstawić na dziesięć minut w kubku przykrytym na przykład podstawkiem do zaparzenia. Inna, lepsza metoda to gotowanie liści rośliny przez kilka minut na wolnym ogniu w dwóch szklankach wody. Następnie taką miksturę należy przelać przez sitko i spożyć. Doskonałe właściwości przyspieszające trawienie są już od wieków znane i stosowane, zarówno w kuchni, jak i w ziołolecznictwie. Warto więc poznać tę ciekawą roślinę i poznać jej zadziwiające właściwości, z których każdy z nas może skorzystać we własnym domu. Jest to ekologiczny i zdrowy sposób radzenia sobie z problemami typu niestrawność.