Bazylia to popularne od wieków zioło oraz przyprawa. Jeśli chodzi o stosowanie, zaczęto używać jej w Azji, na przykład była popularną rośliną w Iranie. Lubi ciepły klimat. Jest to roślina jednoroczna. Oznacza to, że po roku umiera i w nowym roku należy posadzić nową roślinkę. Ma doskonały aromat, wykorzystywany powszechnie we wszystkich kuchniach krajów śródziemnomorskich. We Włoszech, Francji, Hiszpanii czy nawet odległym Egipcie bazylia była stosowana jako dodatek do potraw oraz roślina lecznicza. Znana już od tysięcy lat, wspomina się o niej nawet w indyjskich świętych księgach, czyli Wedach. Może być uprawiana nie tylko na plantacjach. Jest bardzo popularna jako roślina ogrodowa, również w polskim klimacie, można ją także z powodzeniem uprawiać w doniczce na balkonie czy kuchennym parapecie. Suszona, może być przechowywana nawet do roku i zachowuje wszystkie właściwości smakowe. Doskonała przyprawa bardzo popularna w kuchni włoskiej, hiszpańskiej, portugalskiej. Ma pozytywny wpływ na trawienie, zapobiega wzdęciom oraz ma wiele innych właściwości leczniczych, znanych od wielu setek lat.