Wśród warzyw strączkowych, które są bardzo popularne, znajdują się warzywa, o których pochodzeniu nie wiele wiemy, lub też nie znamy nazwy i nie wiemy jak możemy je wykorzystać. Jednym z takich warzyw jest soczewica. Soczewica to roślina która rośnie na zasadzie warzywa strączkowego. Jest uprawiana przeważnie w krajach o ciepłym klimacie. W Polsce nie jest to popularna roślina strączkowa, jednak uprawiana w niektórych częściach kraju. Nasiona jadalne soczewicy rosną w strąkach. Maja różny kolor. Możemy potkać soczewicę czerwoną, żółtą czy zieloną. Jest także dostępna na rynku soczewica szara. Jej zaletą jest to iż można ją bardzo szybko przyrządzić. Wystarczy zagotować ją około pół godziny i jet gotowa do spożycia. Często dodawana jest do zup lub sosów. Można ją także zastosować jako danie główne do spożywania w postaci kotleta, czy pasty na kanapkę. Jest bardzo popularna w śród wegetarian i szeroko stosowana. Soczewica to także jedno z wielu strączkowych roślin które nadaje się na mąkę.