Warzywa strączkowe to bardzo doceniane warzywa na całym świecie. Ich zaletą jest to, że mają bardzo wiele substancji odżywczych a także są łatwe w przechowywaniu, obróbce i bardzo smaczne. Można je wykorzystać do wielu dań, zjadane są również samodzielnie czy stosowane szeroko do różnego rodzaju smacznych sałatek. Jednym z najpopularniejszych warzyw strączkowych jest fasola. Fasole zna każdy od małego do dużego i wzmaga w człowieku bardzo różne emocje. Jedni ją uwielbiają, jedni na jej widok uciekają w popłochu niczym na widok szpinaku. Rodzai fasoli jest bardzo dużo. Fasola zwykła jest zaś najpopularniejszym warzywem strączkowym, należącym do rodziny bobowatych. Fasola przybyła na europejskie pola z Ameryki gdzie uprawiana jest na skalę masową, również w Polsce bardzo się przyjęła. Fasola może być stosowana w różnych formach. Istnieje fasola szparagowa, która spożywana jest w całych łupinach, a także fasola ziarnista, której spożywa się jedynie ziarna. Fasola została bardzo szybko doceniona przez jej składniki odżywcze. Jej uprawa wymaga dosyć ciepłego klimatu, można ją przechowywać w warunkach naturalnych, dlatego też jest tania w uprawie a także nie zbyt wymagająca. Duża cześć upraw fasoli obrabia się i zamraża. Stosowana jest do takich potraf jak gulasze, fasolka po bretońsku czy też zup fasolowych. Stała się bardzo popularnym pożywieniem w wojsku. Ze względu na to iż jest warzywem sycącym oraz dającym energię. Uprawia się także fasole ozdobną która raczej nie nadaje się do spożycia.