Kapar

Kapar

Są bardzo ciekawe na świecie rośliny o których za bardzo nie wiemy nic. Rośliny mam na myśli warzywa, które pomimo tego iż spożywane są przez nas nic nie wiemy o ich powstaniu. Jednym z takich warzyw jest kapar, zaliczany do warzyw różnych, rosnący w postaci krzewu. Występuje on przeważnie w krajach ciepłych. Krzaki kaparu nie są zbyt wysokie i mają nie więcej niż metr wysokości. Może dziwić ale kapar to roślina o dużym zastosowaniu. Wykorzystywane są również jego kwiaty jako przyprawa ale szczególnie jego owoce. Kapary rosną w łupinkach wielkości śliwki. Same kapary są wielkości grochu, wykorzystywane w wielu potrawach, a także przetwarzane na gotowe dania. Kapary najczęściej możemy spotkać już zamarynowane lub też konserwowane. Dodawane są do wielu dań mięsnych, rybnych czy też potraw na bazie sosów. Kapary również mogą być spożywane same, są bardzo dobrym dodatkiem do kanapki. Istnieją także trujące gatunki tego warzywa. Co ciekawe owoce kaparu dojrzewają w ciągu jednego dnia, a dokładnie między rankiem a południem.

Back To Top