Istnieje bardzo wiele warzyw, które nie da się nigdzie sklasyfikować i zaliczają się do warzyw różnych. Warzywa te nie przynależą do żadnej rodziny czy gatunków mimo tego są bardzo szeroko wykorzystywane nie tylko w kuchni ale i przetwórstwie. Warzywa to bardzo ważny produkt w naszym codziennym życiu. Znajdują się tam witaminy, substancje odżywcze, mikroelementy. Zjadamy je w różnej postaci. Najczęściej jest to postać surowa lub gotowana. Warzywa mają to do siebie iż można je spożywać na różny sposób przeważnie najczęściej jednak spożywane są gotowane lub też smażone. Surowe warzywa maja więcej składników odżywczych niż przetwarzane, jednak przyzwyczajenia ludzi do gotowania i smażenia są większe. Warzywa to także produkty, które często wykorzystuje się do produkcji soków. Soki z warzy to jedne z najlepszych napojów do spożycia. Warzywa dzielą się na różne kategorie, jak warzywa liściowe, warzywa korzeniowe, warzywa bulwiaste czy warzywa dyniowe. Istniej także kategoria warzyw różnych, które ciężko gdziekolwiek zakwalifikować. Warzywa różne to przede wszystkim te warzywa, które ciężko zapisać do jakiejkolwiek grupy warzyw, należą do nich takie warzywa jak karczochy, kapary, koperek czy oliwki. Są one przez nas stosowane na co dzień i znajdują także zastosowanie w przemyśle. Z tych warzyw podobnie jak innych można wykonać wiele przetworów oraz pół produktów. Warzywa różne są tak często stosowane, że czasami o nich możemy nie wiedzieć. Jednym z takich warzyw jest majeranek ogrodowy.