Burak ćwikłowy to jeden z najbardziej rozpoznawalnych warzyw liściowych. Należy tutaj także zwrócić uwagę iż jadalne jest całe warzywo w tym korzeń. Właściwie określa się liście botwinką i to one zaliczane są do warzywa liściowatego. Liście to wspaniale nadają się do przyrządzania zupy. Młodo ścięte i poddane odpowiedniej obróbce nadają zupie czerwony kolor oraz delikatniejszy smak niż zupa z samego buraka. Korzeń zaś tej rośliny przeznaczany jest na wiele produktów. Jest głównym składnikiem barszczu czerwonego, z korzenia buraka ćwikłowego robi się pyszne sałatki, jest także dodatkiem do wielu dań. Korzeń buraka może być zamarynowany, niestety liście nie nadają się do marynowania ani zbytniego mrożenia, toteż jest to roślina sezonowa. Burak ćwikłowy jest hodowany na duża skalę w Polsce, przeznaczany zarówno do przemysłu jak i też jest jednym z produktów w paszy dla zwierząt hodowlanych. Zawiera dużo witamin, dlatego też bardzo popularny jest sok z buraków.