Gdy przychodzi sezon letni na targach pojawia się wiele owoców i warzyw nie dostępnych w czasie okresu zimowego. Owoce te często kupowane są ze względu na swoje właściwości schładzające, dlatego że zawierają bardzo wiele wody. Jednym z takich warzyw jest arbuz, nazywany także kawonem. Bardzo często arbuz nazywany jest owocem, jest to jednak warzywo pochodzące z rodziny dyniowatych. Jest okrągły i przeważnie zielony z charakterystycznymi białymi paskami. W środku ma barwę różową z czarnymi pestkami. Pestki arbuza nie są jadalne, często jednak wydobywa się z nich olej. Arbuz posiada bardzo wiele wody, niemalże 95% arbuza to sama woda, dlatego też jest wspaniałym warzywem na lato. Jest to warzywo uprawiane tam gdzie jest dużo słońca, dlatego iż arbuz podobnie jak dynia dojrzewa w promieniach słońca. Arbuza zjada się przeważnie na surowo lub stosowany jest także jako składnik sałatki. Nie da się tego owocu przetwarzać na zbyt duża zawartość wody.