Jabłka świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju sałatki. Można z nich robić zarówno sałatki owocowe jak i warzywne, również mogą stanowić jednolitą sałatkę owocową z dodatkiem np cynamonu. Jeśli chcemy wykonać sałatkę z jabłek warto wcześniej obrać je ze skórki, w ten sposób możemy pozbyć się gorzkiego czasami smaku. Jabłka przekrawamy na połowę i wydłubujemy z nich pestki oraz gniazda pestek. Warto tutaj posłużyć się niezbyt długim, ale ostrym nożem. W ten sposób przygotowane jabłka kroimy na kostki nie zbyt duże, ale także nie mogą być za małe. Jabłka krojone w kostkę przeznaczmy do sałatki owocowej, jeśli chcemy zrobić sałatkę warzywną jabłka trzemy na tarce. W tym celu używamy najmniejszych oczek na tarce. Do sałatki owocowej, warto jabłka zmieszać z innymi owocami, w tym celu najlepsze są owoce tropikalne. Jabłka świetnie mieszają się z bananami czy też ananasami. Do sałatki warto dodać takie dodatki jak pestki dyni czy też rodzynki. Sałatkę na koniec warto też posypać wiórkami kokosowymi. W sałatce warzywnej jabłka warto wymieszać z takimi owocami jak czerwone buraczki lub też kapusta pekińska z marchewką. W ten sposób przygotowana sałatka powinna być wymieszana z odrobiną oleju. Jabłka naszej sałatce nadają wtedy ton lekkiego słodkiego posmaku. Warto próbować i eksperymentować z różnego rodzaju sałatkami opartymi o jabłka. Są to wspaniałe owoce, które nadają się do wielu ciekawych kompozycji czy to deserowych czy też owocowych.