Cytryna pierwotnie pochodzi z Chin jednak nie jest tam dzisiaj uprawiana. Uważa się iż gatunek ten został tam stworzony i pochodzi z krzyżówki innych owoców. Drzewa cytryny nie osiągają zbyt dużych rozmiarów. Często nie przekraczają pięciu metrów. Liście rośliny są zielone i podłużne. Kwiat tej rośliny bardo mocno pachnie. Cytryna jest owocem kwiatu, ma kształt jajowaty i bardzo żółtą skórkę. W środku podobnie zbudowana jak pomarańcz, w kolorze żółtym. Jej smak jest bardzo kwaśny, pomimo iż jest jadalna mało osób jest w stanie ją samodzielnie skonsumować. Roślina ta jest masowo uprawiana w wielu krajach o ciepłym klimacie. Aby dojrzała trafiła do sklepu, jest zrywana w stanie niedojrzałym i transportowana podobnie jak banany. Poddaje się ją sztucznemu dojrzewaniu za pomocą specjalnego gazu. Cytryny bardzo często wykorzystuje się w przemyśle farmaceutycznym bądź też chemicznym. Owoce posiadają bardzo duże ilości witaminy C. Sok zaś i zapach bardzo często wykorzystany jest w produktach chemicznych czy też do produkcji perfum. Początkowo cytryna nie była traktowana poważnie ze względu na swój kwaśny smak, dopiero z czasem odkryto jej duża zwartość witaminy C. Było to bardzo dobre lekarstwo na szkorbut, który męczył marynarzy. Od tego czasu cytryna stała się produktem bardzo cenionym w całym marynarskim świecie.